ekame.gr

slide3

Μετά από πολλούς αγώνες δημιουργήθηκε τελικά ένα Κέντρο και εξελίχθηκε ραγδαία χάρη στην εργατικότητα των μελών του, το πείσμα και την υπομονή τους. Σήμερα μπορούμε με περηφάνια να μιλήσουμε για ένα Κέντρο στελεχωμένο με 10 άτομα επιστημονικό προσωπικό (Κοινωνικοί Λειτουργοί, Λογοθεραπευτές, Φυσιοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Νοσηλευτές, Γυμναστές, καθώς και ειδική Ψυχολόγο για τη συμβουλευτική υποστήριξη των παιδιών, των εκπαιδευτών και των γονέων).

Επίσης εργάζονται σχεδόν καθημερινά και πάρα πολλοί εθελοντές διαφόρων ειδικοτήτων (καθηγητές, γυμναστές, μουσικοί,  λογιστές, κληρικοί, κα)οι οποίοι προσφέρουν τις γνώσεις τους αφιλοκερδώς. Το καθημερινό πρόγραμμα το οποίο ξεκινάει καθημερινά στις 8:00πμ και ολοκληρώνεται στις 4:00μμ περιλαμβάνει δημιουργική απασχόληση των εκπαιδευόμενων σε εργαστήρια ζωγραφικής, κεραμικής, κατασκευής κεριών, καρτών, προσκλητηρίων, υφαντών, παλαίωσης εικόνων και γύψινων καθώς και χορό, γυμναστική και θέατρο με εκπληκτικά αποτελέσματα. Παράλληλα γίνονται ιδιαίτερες συνεδρίες φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας και λογοθεραπείας σε όποια άτομα το έχουν ανάγκη.

Από τα 30 άτομα με ειδικές ανάγκες (διαφόρων παθήσεων κινητικών ή νοητικών) που δέχονται τις υπηρεσίες που προσφέρει το Ε.Κ.Α.ΜΕ./Α.μ.Ε.Α. αυτή τη στιγμή κανένας δεν πληρώνει το παραμικρό. Αντιθέτως το Κέντρο προσπαθεί να καλύπτει και επιπλέον ανάγκες των εκπαιδευόμενων και των οικογενειών τους.

Το έργο του Κέντρου μέχρι τώρα είναι κατά κοινή ομολογία εκπληκτικό αν σκεφτεί κανείς τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλα τα φιλανθρωπικά σωματεία και τις περιορισμένες επιλογές της επαρχίας. Και τελικά περήφανα κάνουμε απολογισμό: Αμέτρητες εκδηλώσεις μουσικό-χορευτικές και θεατρικές έχει παρουσιάσει το Κέντρο στους πολίτες του Αιγίου και της Πάτρας. Πάρα πολλές εκδρομές και επισκέψεις σε μουσεία, θέατρα, αρχαιολογικούς χώρους, αεροδρόμια, μοναστήρια, Προεδρικό Μέγαρο και νησιά έχει πραγματοποιήσει στην πορεία του. Όλα γίνονται για έναν διπλό λόγο: την κοινωνικοποίηση των ατόμων με αναπηρίες και την ταυτόχρονη ευαισθητοποίηση των υπολοίπων ανθρώπων. Ώστε να ζούμε σε μια κοινωνία αποδοχής και αγάπης.

Επομένως ο στόχος της δημιουργίας ενός σχολείου επιτεύχθηκε και μάλιστα ξεπέρασε τις προσδοκίες και των πιο δύσπιστων. Τώρα ο στόχος είναι η επέκταση του για να καλύπτει ανάγκες περισσότερων ατόμων με αναπηρίες και η δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Δηλαδή ενός χώρου αξιοπρεπούς όπου θα μπορούν να διαμένουν όλο το 24ωρο και να υποστηρίζονται από εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Να είναι το σπίτι τους!  Είναι πλέον στόχος ζωτικής σημασίας γιατί από αυτά τα άτομα υπάρχουν «παιδιά» που μένουν μόνα τους (με ό,τι συνεπάγεται αυτό) επειδή οι γονείς τους έφυγαν από τη ζωή ή φιλοξενούμενα στο σπίτι κάποιου συγγενή και δυστυχώς πολλοί ακόμα γονείς προχωρημένης ηλικίας αγωνιούν για την τύχη των «παιδιών» τους.

Το σχολείο άνοιξε πριν 23 χρόνια και μαζί του άνοιξαν εκατοντάδες μυαλά, καρδιές και αγκαλιές σ’ αυτή τη μικρή πόλη του Αιγίου. Όλοι μαζί θα καταφέρουμε και τους νέους στόχους μας. Είμαστε δυνατοί και αισιόδοξοι!

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Στεφανίδης Θεόδωρος                                                 Κούσκουρη Βασιλική